Hva er skyen?

Tenk deg å være en leder i et ganske stort selskap som har i oppgave å sørge for at alle ansatte er utstyrt med de riktige programvare- og maskinvareressursene de trenger for å utføre sine oppgaver. Det er ikke nok å bare kjøpe arbeidsstasjoner, siden det bare er en brikke i puslespillet; du må også kjøpe programvare og lisenser for å gi de ansatte alle verktøyene de trenger for å gjøre jobben sin. Hver gang du ansetter en ny ansatt må du sørge for at du har de samme verktøyene tilgjengelig for dem – enten ved å kjøpe mer eller, i tilfelle programvare, bekrefte at lisensieringen dekker en annen bruker.

Det er her cloud computing kommer inn – når du tenker på IT-behovene til bedriften din. Du trenger en måte å øke kapasiteten på eller legge til kapasiteter på uten å måtte investere i ny infrastruktur eller lisensiering, eller bruke tid og penger på å trene nytt personell. Så hva er cloud computing? Definisjonen er forskjellig avhengig av hvem du spør. Noen definerer det snevert som virtuelle servere tilgjengelig over internett, mens andre argumenterer for en bredere definisjon, at alt organisasjonen din forbruker utover brannmuren din er “i skyen”. In vil best beskrives som en hvilken som helst abonnementsbasert eller betal-som-du-go-tjeneste som lar deg utvide IT-ens eksisterende kapasitet på forespørsel og i sanntid.

Med en sky er alt en bruker trenger en klientenhet som en bærbar eller stasjonær datamaskin, smarttelefon, nettbrett eller annen slik enhet med en nettleser for å få tilgang til et skysystem via World Wide Web. Brukeren vil vanligvis logge på skyen ved å bruke etablerte nettleserprotokoller. Skyen håndterer arbeidsmengden med å behandle applikasjonen eller dataene brukeren er interessert i, med resultatet vist på klientenheten. Det mest utbredte stykke skyprogramvare for øyeblikket ser ut til å være Google Apps. E-post, tekstbehandling og annen funksjonalitet gjøres på serversiden og alle data lagres i skyen, og brukeren trenger ganske enkelt en måte å få tilgang til dem på.

Når du går tilbake til rollen din som leder, hva har skyen å tilby deg? Det er flere fordeler ved å ta i bruk en skyarkitektur i organisasjonen din, både konkrete og andre. Området programvarelisensiering tilbyr for eksempel begge disse fordelene; med skyen kan du skalere bruken din opp og ned uten å måtte holde orden på retningslinjene dine for lisensiering nøye. Maskinvarekostnader er en annen stor faktor for enhver organisasjon, spesielt når det kommer til applikasjoner du trenger for å drive virksomheten din. Du trenger ikke lenger å planlegge og bygge for toppbelastningene maskinvaren din trenger for å kunne håndtere. Med cloud computing-modellen pådrar du deg ganske enkelt en ekstra kostnad når du trenger det, og sparer penger når du ikke gjør det. Enda et annet spareområde er vedlikehold; tiden og kostnadene forbundet med å rulle ut maskinvare- og programvareoppgraderinger for applikasjonene dine reduseres betraktelig med cloud computing-modellen.

Med noen av internetts største aktører som Amazon og Google, og noen av de største telekomselskapene som Verizon og AT&T som gjør store investeringer i cloud computing, er dette området klar for betydelig vekst i årene som kommer.

Leave a Comment